Steeds vaker lees je over vintage design. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wanneer je into grafisch design bent, zal je hoogstwaarschijnlijk antwoorden dat vintage design een grafisch design is met een jaren ‘50 thema, redelijk verschoten van kleur, van verouderd materiaal. Zoek je vintage design op het internet op, dan vind je voornamelijk jaren ’50 en ’60 artikelen, zoals oude transistor radio’s, posters van Marilyn Monroe en kleurrijke auto’s met typische ronde vormen, zoals de Volvo Amazone, de VW Beetle en de VW T1 natuurlijk. Het woord vintage is niet, zoals ik zelf eigenlijk altijd dacht, gelijk aan het woord ‘retro’ (outdated style, trend). Nee, het woord vintage komt oorspronkelijk uit de wonderlijke wereld van de wijn.
Waar komt het woord vintage vandaan?
Vintage komt van het Franse woord “vin”. Dit betekent (zeer verrassend) “wijn”. Wanneer je “t-n-e- r” achter vin plakt, krijg je vintner, gooi het in Google translate en er staat wijnmaker. Combineer “vint” met “age “, en je krijgt “vintage.” Waarom is “age” nu toegevoegd? Omdat vintage wijn in 1 specifiek jaar plus regio groeit en wordt geoogst. Met deze wijze van productie, refereert vintage wijn aan wijn die ‘oud’ is en hoge kwaliteit heeft. Dit heeft ervoor gezorgd dat het woord ‘vintage’ geassocieerd wordt met een stijl die oud, antiek, verouderd is. Verouderd klinkt in mijn ogen nogal negatief. Oud vind ik nog wel acceptabel, maar liever zou ik zeggen: gewaardeerd. Vintage design is veelomvattend en zeker niet in een enkele post te beschrijven. Mijn favoriete vintage design laat ik dan ook het liefste zien via pinterest.
Vintage in 2021
Laatst was ik op de woonbeurs en ondanks dat het aanbod mij nogal tegenviel (handtassen en sieraden?), waren er een paar partijen die mijn bezoek toch meer dan waard maakten. Onder andere Peanuts & Cherry’s viel bij mij erg in de smaak. De gebreide lampen zijn zelfgemaakt en echte eyecatchers. Ik raad het je niet aan zelf zo’n lampenkap te breien, want zelfs met een breimachine doe je er ongeveer 6 uur over om de kap te breien. Gewoon eentje kopen dus. Aangezien ik gek ben op vintage meubels, was ik het meest enthousiast over fabrieknl. Men had een prachtige koperen Artichoke van Poul Henningsen meegenomen. Bij mij kon deze standhouder dus sowieso niets meer fout doen.
Vintage meubels bij de Dutch Design Week
Er stonden tevens een aantal vintage klassiekers opgesteld, maar mij is verzekerd dat dit lang niet alles is dat men te bieden heeft: In Waalwijk wacht er een 5000m2 groothandel vol met vintage design op mij! De foto’s op de website van fabrieknl.com zijn nogal klein, dus ga ik binnenkort zeker in Waalwijk op zoek naar de mooiste vintage DeSede of B&B Italia. Binnenkort begint de Dutch Design Week weer, ik hoop dat ik daar meer verrast wordt dan afgelopen weekend op de Woonbeurs. Maar daarover volgende keer meer.
Vintage ook populair in kantoren
Ook steeds meer werkruimtes kiezen voor een vintage stijl. Denk aan reclame- en marketingbureaus. Een kantoor met een vintage touch geeft een informele en persoonlijke sfeer.