Kan jouw tuin wel een opfrisbeurt gebruiken? Of wil je nu toch echt wat meer groen omdat je al jaren naar een tuin vol tegels zit te kijken? Een tuinverbouwing begint aan de tekentafel, namelijk bij het ontwerp. Dit ontwerp kun je uitbesteden aan een externe partij, maar je kunt het ook zelf maken. Ik geef je een aantal tips om zelf je eigen tuin te kunnen ontwerpen.
Overhaast je niet
Wanneer je je tuin gaat ontwerpen, moet je niet verwachten dat je dat in één middag kunt doen. De kans is groot dat je dan na een tijdje iets bedenkt wat je er eigenlijk nog bij wilde hebben. Neem dan ook je tijd voor het ontwerp. Maak hem bijvoorbeeld in grote lijnen en laat hem daarna nog even liggen. Kijk er na een dag of twee nog een keer naar met een frisse blik en bepaal dan of het nog naar wens is.
Maak een ontwerp op schaal
Voordat je aan je ontwerp begint is het belangrijk om een plattegrond op schaal te hebben van je tuin. De schaal is belangrijk zodat je zeker weet dat alles wat je in het ontwerp tekent ook daadwerkelijk past in je tuin. Stel je wilt je tuin laten ontwerpen in Hoogeveen door een externe partij, dan zullen zij ook altijd naar een plattegrond op schaal vragen. Als je een huis gekocht hebt, heb je deze waarschijnlijk bij de koop gekregen. Ga niet meteen op de originele plattegrond tekenen, maar maak één of meerdere kopieën. Een tip is om in eerste instantie een potlood te gebruiken in plaats van een pen of stift. Een andere optie is om het ontwerp digitaal te maken. Hiervoor kun je de plattegrond inscannen, maar je kunt in bepaalde ontwerpprogramma’s ook zelf de vorm van de tuin tekenen.
Maak een wensenlijstje
Wanneer je een goede plattegrond hebt gemaakt of gevonden, wordt het tijd om op papier te zetten wat je allemaal in de tuin terug wilt zien. Begin met brainstormen over wat je allemaal in de tuin zou willen terugzien en schrijf alle dingen op die in je opkomen. Vervolgens kun je beginnen met prioriteren. Dit houdt in dat je kijkt welke dingen je sowieso terug wilt zien in je tuin, maar ook naar de dingen die wellicht geschrapt kunnen worden. Wees hierbij reëel door naar de grootte van je tuin te kijken, maar ook naar de regels voor tuinverbouwingen. Uiteindelijk ontstaat hier een wensenlijstje waar de, voor jou, belangrijkste wensen overblijven. Deze kun je vervolgens gaan intekenen op de plattegrond.
Houd rekening met externe invloeden
Je kunt een prachtige tuin hebben ontworpen, maar als vervolgens jouw loungebank de hele dag in de schaduw staat terwijl je juist van zonnen houdt, dan is er toch iets fout gegaan. Bij het maken van een ontwerp is het dan ook belangrijk om rekening te houden met externe invloeden. Dit zijn dingen waar jij zelf niks aan kunt veranderen, maar waar je wel last van kunt hebben als je hier verkeerd mee om gaat. Hierbij kun je denken aan de zonnestand, maar ook aan de boom in de tuin van de buren die schaduw geeft in jouw tuin. Door hier rekening mee te houden kun je later optimaal genieten van je tuin.